een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Binnenspeeltuin ‘Binnengewoon’ voor prikkelgevoelige kinderen

27 april 2018

Bizidee beloonde gisteren in Genk het beste idee voor nieuwe starters. Samen met de stad Genk werd de Nacht van de Inspiratie georganiseerd. Dit is een kennismarkt met workshops en coaching voor startende en ervaren ondernemers. Het beste ondernemersidee won een prijzenpot ter waarde van 4000 EURO. De prijs ging naar Nicky Peeters voor ‘Binnengewoon’, een binnenspeeltuin voor kinderen die gevoelig zijn aan prikkels o.a. hooggevoeligheid, ASS (autisme).

Eigen ervaring als motivator

Nicky Peeters heeft via haar persoonlijke leven ervaring met autisme. “Met “Binnengewoon” willen we alle kinderen aan het spelen krijgen. In het bijzonder de kinderen die niet in een gewone (binnen)speeltuin terecht kunnen vanwege het teveel aan prikkels zoals mijn dochter.  Kinderen kunnen overal terecht om te spelen, maar voor kinderen met ASS of hoogsensitieve kinderen is het vaak alles behalve evident. Ouders zitten dan met de handen in hun haar. Wij willen met “Binnengewoon” deze barrière doorbreken en een aangepaste speelruimte creëren.” Nicky en haar man willen starten met één binnenspeeltuin. “In de toekomst willen we over heel België speeltuinen openen. De prijs blijft betaalbaar,  maar is hoger dan een gewone binnenspeeltuin. Met die inkomsten kunnen we onder andere de begeleiders vergoeden.”

Aangepast ondernemingsmodel

De binnenspeeltuin wordt prikkelarm ingericht. Prikkelarm betekent niet prikkelloos. De ruimte wordt verdeeld in kleinere zaaltjes waarin een beperkt aantal kinderen wordt toegelaten. Er wordt geen muziek gespeeld en eten wordt in een aparte ruimtes geserveerd. Alle ruimtes worden voorzien van geluidsisolatie om een rustige omgeving te verzekeren. “Op deze manier kunnen we de auditieve prikkels verminderen. Visuele prikkels vermijden we door geen felle kleuren te gebruiken (of slechts enkele kleine accenten),” aldus de gedreven onderneemster. Ook het licht wordt aangepast. Verder worden er verschillende zalen ingericht om op de noden van verschillende aandachtspunten in te spelen. Zo zijn bijvoorbeeld duidelijkheid en structuur belangrijk voor kinderen met ASS. Per kind wordt er een boekje voorzien waarin alles duidelijk wordt voorgesteld met foto’s en pictogrammen. Ook in de speeltuin hangen deze foto’s en pictogrammen op, zodat ze voor de kinderen herkenbaar zijn. Naast het (begeleid) spel voor de kinderen is het een uitgelezen ontmoetingsplaats voor ouders.

Sterk concept met groeipotentieel

Nicky nam met Binnengewoon deel aan de Pop Poll van Bizidee. Een publieke stemming waarbij de meest populaire ideeën werden uitgenodigd om op de Nacht van de Inspiratie te pitchen voor een expertenjury.  De jury van Bizidee had het niet makkelijk met de diverse pitches.  “De keuze van de jury voor Binnengewoon berust op het origineel concept en het groeipotentieel die in de pitch werden voorgesteld, “ aldus juryvoorzitter Kris Leys van Hello crowd!. De winnaars hopen met het prijzenpakket verder aan hun ondernemersdroom te werken. “Door de extra informatie en advies van Bizidee werken we aan een goed businessplan en hopen zo een investeerder aan te trekken,” aldus Nicky.

Wie ook zijn idee wil testen en pitchen kan dit doen via de Pop Poll!