een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Tom Baeten, de Bizidee coach doorgelicht

20 april 2018

Wat mij bijzonder is bijgebleven van mijn kennismaking met Tom Baeten? De drive en en energie die je krijgt door met hem in gesprek te gaan, getuigt van een bijzondere kracht om mensen te inspireren. Tom is Bizidee coach op de Nachten van de Inspiratie. Hij zag Bizidee via een post op LinkedIn en besloot om contact te nemen. Dat hij ons op LinkedIn vond, is niet vreemd. Naast LinkedIn trainer, is hij Managing Partner van marketingbureau Mast. “Professioneel ben ik iemand die veel prikkels nodig heeft!” verklaart Tom. “Ik heb behoefte aan variatie. Dat uit zich ook in de verschillende zaken die ik vandaag onderneem.”

Heroriëntatie en een portie geluk

Dit is Tom vandaag! Werk en privé moeten voor hem steeds in balans blijven. “Ik startte mijn carrière als sales medewerker en groeide door tot manager. Vorig jaar kreeg ik opnieuw een senior manager functie aangeboden, maar bedankte hiervoor. Ik voelde dat er iets niet juist zat. Op zo’n moment kan je twee dingen doen: niets óf dingen vastpakken! Ik ben eerder van het tweede type.” Die beslissing heeft hem tot op heden heel wat kansen opgeleverd.

Als jonge sales had hij het geluk om een manager te hebben die bereid was Tom mee op sleeptouw te nemen. Hij kreeg alle kneepjes van het vak mee. “Wat velen niet zien, is de veerkracht waarmee mensen uit de sales veel nee’s en wantrouwen moeten incasseren. Net als een ondernemer”, zegt Tom! “Daarbij waren de steun en de tips die ik van mijn manager kreeg bijzonder belangrijk. Dat ben ik nooit vergeten!”

Tom is kind van ondernemers. Zijn ouders baatten feestzalen uit. De dagelijkse drukte, het contact met personeel en klanten, aankleden van de zaal, de aankoop van goederen. “Als kind vond ik dit bijzonder inspirerend.” glundert Tom. De creatieve manier waarop mijn ouders zichzelf bleven challengen, is me altijd bijgebleven.”

Leerling wordt mentor en vice versa

Zijn eerste contact met jonge starters en idee-bedenkers op de Bizidee evenementen was er direct een van formaat. Business draait altijd om mensen en hun goodwill. Een proces van geven en nemen dat leidt tot co-creatie. In zekere zin is dit ook exact wat je als starter nodig hebt: een ervaringsdeskundige maar vooral een kritisch klankbord. Want coaching gaat verder dan alleen maar kennis.

“Het is bijna een spiritueel gegeven. Je laat hen nadenken over verschillende vragen als: Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Wat is jouw passie en wat wil je daarmee doen? Door zelf met mensen diep in gesprek te gaan, een stukje vanuit eigen levenservaring, ben ik uiteindelijk gaan beseffen, dat ik ook een ondernemer ben.”

Adviesraad

Het aanbod voor starters en ondernemers is tegenwoordig alom aanwezig. Maar al die verschillende invalshoeken maakt het net extra boeiend. In principe kan je zo’n verzameling van coaches op de Nacht van de Inspiratie bijna een adviesraad noemen. “Zo heeft mijn echtgenote een traject doorlopen bij Starterslabo. Uiteindelijk is dat idee gaan liggen omdat we dankzij feedback van de coaches merkten dat het idee niet levensvatbaar was,” relativeert Tom.

Naast onderschatten van de risico’s maar ook het potentieel van een goed idee, draait het vaak om durven landen. Ondernemen is een avontuur waarin je sprongen neemt binnen een markt die continue verandert, net als het initiële ondernemingsplan. En vele durven niet door het stigma dat hier nog op kleeft. De combinatie van gezond verstand en lef onderscheiden een ondernemer.

Met enthousiasme vertelt Tom: “Wat mij aanspreekt bij Bizidee? Iedere coaching is anders. De variatie is enorm. Mijn invalshoeken blijven steeds sales en marketing maar ik kan me wel snel inleven in verschillende situaties. Verder hangt er die bijzondere vibe, de toffe locaties die op zich al inspirerend zijn, het volledige traject dat je als starter kan doorlopen van idee tot ondernemingsplan. Je hebt alleszins geen excuus om te zeggen dat je niet goed voorbereid was. Bizidee zorgt ervoor dat het zowel voor de deelnemers als voor de coaches een zorgeloze en leuke beleving wordt zodat iedereen zich onder de juiste omstandigheden kan focussen op het business idee. Een echte aanrader!”

De laatste tip van Tom Baeten: “Durf hulp vragen. Zeg ja tegen uitnodigingen en kom buiten!”

Tom Baeten

Deel dit bericht

Meer info

Mast 

Winger Consultancy