een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Eerste Bizon gaat naar Bao Living en Groep Van Roey

19 december 2018

De eerste Bizon was meteen raak. De vijf laureaten die met hun dossier voor de jury mochten pitchen, waren bijzonder innovatief. Administratieve processen digitaliseren bij de CM (Doccle), artificiële intelligentie in de digitale marketing van Schoenen Torfs (Selma.ai), veiligheidstrainingen via games organiseren bij Brantano (Play it Safe), innovatietrajecten optimaliseren via versneld marktonderzoek bij Telenet (Buffl) en bouwprojecten duurzaam en kostenefficiënt verbeteren bij Van Roey (Bao Living). De jury stond voor een moeilijke keuze, maar de keuze viel overduidelijk op Bao Living.

 

Bao Living speelt in op de wereldwijde evolutie van verstedelijking en verdichting. Nu al woont 50 procent van de wereldbevolking in steden. Tegen 2050 zal dat 70 procent zijn. Als meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, zullen ze onvermijdelijk kleiner moeten gaan wonen. Die trend is al ingezet, en zal de komende jaren nog een versnelling hoger schakelen. Daarnaast gaan we ook steeds kleiner moeten wonen en zal de bouwsector als meest vervuilende sector zich moeten heruitvinden.

 

Bao Living , opgericht in 2016, focust zich als bedrijf op het ontwikkelen van systemen die de bouwmarkt drastisch goedkoper en duurzamer maken. De start-up gelooft dat nieuwe, innovatieve bouwmethodes essentieel zijn om de gigantische globale urbanisatie op een duurzame en kostenefficiënte manier te laten verlopen. Het eerste systeem dat ontwikkeld werd heet SAM (Slimme Aanpasbare Module). Deze maakt het mogelijk om de nutsvoorzieningen van een stadswoning, voornamelijk inde vorm van appartementen, te installeren op een drastisch goedkopere en duurzamere manier.

 

Het systeem bundelt alle nutsvoorzieningen in één perfect transformeerbare kast. De keuken, badkamer, verwarming, elektriciteit, water, ventilatie, domotica, het zit allemaal samen in één module. Zowel de toestellen, de leidingen als de contactpunten. SAM’s worden grotendeels geprefabriceerd in een geautomatiseerde atelieromgeving volgens de hoogste kwaliteits- en controlenormen. Hierdoor kunnen zij geïnstalleerd worden in max 3 dagen tijd op de bouwwerf zelf. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen in materiaalgebruik maar levert vooral winst op qua oplevertermijn en het elimineren van fouten op de werf.

 

Na de productie van een eerste MVP, eind 2016, was er een nood aan een kapitaalinjectie voor de verdere ontwikkeling van het systeem en de uitbouw van het bedrijf. De zoektocht naar een investeerder werd gestart. Deze werd vrij snel gevonden in vanhout.pro , die over twee sterke kerncompetenties beschikt: algemene bouw en interieur. Het bedrijf maakt deel uit van groep Van Roey, een bouwgroep die leefbare en duurzame omgevingen realiseert waar mensen graag wonen, werken, winkelen, leren en sporten. In de gesprekken die gevoerd werden tijdens het investeringsproces werd vrij snel duidelijk dat er zeer veel synergetische kennis aanwezig was binnen vanhout.pro om SAM zo goed mogelijk te kunnen commercialiseren.

 

Zo hebben zij zeer veel expertise in huis over hoe meubilair zo kostenefficiënt mogelijk, in serie, geproduceerd en geplaatst kan worden. Dit is zeker van pas gekomen tijden het omzetten van de modulaire, parametrische elementenbibliotheek van SAM. Deze moest namelijk van CAD (Computer Aided 3 Design) naar CAM (Computer Aided Manufacturing) software omgeschakeld worden. Verder was er binnen vanhout.pro ook een goede locatie voor het eerste SAM-showroommodel: zo kon vrij snel 100 vierkante meter fabrieksvloer aan Bao Living ter beschikking gesteld worden voor een periode van 2 jaar. Tegen eind 2017 was de overeenkomst met vanhout.pro een feit en kon er gestart worden met de opbouw van de eerste 100% functionerende SAM-module en de verdere commercialisering van het systeem.

 

“De jury heeft vooral aandacht gehad voor de wederzijdse win-win van zowel de start-up als de grote onderneming,” aldus juryvoorzitter prof. dr. Omar Mohout. “Bij Bao Living kwam de duale kracht het best tot uiting. Bao Living had de typische visie van een startup om zeer kostenefficiënt en vernieuwend te denken. De knowhow en opgebouwde kennis bij bouwbedrijf Vanhout.pro waren even noodzakelijk om deze corporate venture te laten slagen en een duurzame toekomst uit te bouwen.” De samenstelling van projectteams met elk hun verantwoordelijkheden, het ter beschikking stellen van een netwerk en locatie, de investering in het bedrijf gaven een sterke boost aan Bao Living om te slagen in hun opzet. De innovatieve oplossing zorgt voor concurrentiële slagkracht van de groep Van Roey bij de bouw van grote projecten, zowel in België als daarbuiten.

 

Bizon is de eerste corporate venturing award van Vlaanderen  en wordt georganiseerd door Bizidee in samenwerking met KPMG en BNP Paribas Fortis. “De organisatie wil hiermee de samenwerking tussen een start-up en een KMO of groot bedrijf belonen. Jonge bedrijven zijn vaak zeer flexibel en komen met vernieuwende inzichten. Mature bedrijven hebben ervaring en marktaandeel. De combinatie van beide factoren kan een serieuze win-win voor beide partijen betekenen,” aldus Philip Peeters, directeur van Bizidee.

 

“KPMG steunt het initiatief omdat we innovatie in Vlaanderen willen stimuleren. Door de jonge start-ups en mature bedrijven samen te brengen, kunnen we in onze eigen regio mooie internationale groeistrategieën ontwikkelen,” aldus Bart Walterus, partner bij KPMG.