een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Buddy, meer dan een hondenkoekje

21 augustus 2020

Eind 2019 wonnen ze met Bizidee de Ondernemingsplanwedstrijd in de categorie lokaal ondernemerschap. Doorzetten blijft altijd de boodschap. Met Buddy combineer je het beste van twee werelden. Helena heeft een licht verstandelijke beperking en had het de voorbije jaren erg moeilijk om een job te vinden. Met Buddy beëindigen Helena, zus Barbara en schoonbroer Jan deze zoektocht. De combinatie met de liefde voor haar viervoeter ‘Sjarel‘ en haar passie voor bakken, maken dat Helena helemaal in haar nopjes is.

 

Dat zo’n zoektocht naar inclusief werk vandaag moeizaam verloopt? Er is geen one size fits all voor mensen met een beperking. Helena is op zoek naar jobfierheid, en vindt het belangrijk om ook betaald te worden voor haar werk. Ze was niet gelukkig in een maatwerkbedrijf en draaide dus vaak mee in het reguliere bedrijfsleven. Dit liep echter keer op keer mis. De vlotte indruk die Helena maakt bij de start, creëerde vaak verkeerde verwachtingen bij werkgevers, verwachtingen die Helena onmogelijk kon inlossen. In realiteit, met Helena op de werkvloer, verloopt het al eens stroef tijdens moeilijke dagen. Het kan zijn dat Helena plots de activiteiten staakt of binnen een werkcontext niet altijd reageert zoals het hoort. Een werkgever wordt geacht geduld, tijd en energie te hebben om dit te counteren. Maar als de productiviteit als bedrijf eronder begint te lijden, worden er vaak moeilijke knopen doorgehakt. Tot frustratie van Helena geraakte ze zo erg geïsoleerd.

 

Die jobfierheid is er vandaag wel! Ze ziet zichzelf als CEO van Buddy en heeft bakken goesting. Er zaten al lange dagen bij voor Helena: van 7u in de ochtend tot 18u. Dat kan al tellen. Maar ze klaagt niet en dat is een merkbare positieve verandering in haar werkattitude. Heeft ze het al eens moeilijk, dan krijgt ze een rustmomentje in haar chillhoekje met een boekje en een thee. Of doet een telefoontje met mama al eens wonderen. Toch blijven we alert op de verzelfstandiging van Helena. We challengen haar om zelf na te denken omdat ze vaak vervalt in die afhankelijkheid. Eén handeling in het bakproces moeten we soms 100 keer herhalen. Toch blijft persoonlijke groei enorm belangrijk in dit proces en dat willen we aanmoedigen.

 

Het Buddy concept slaat aan!  Met de nodige dosis gezonde stress want zus Barbara werkt 4/5 als marketeer bij de UAntwerpen. Op vrijdagen schippert ze tussen Buddy en de zorg voor hun kleine zoontje. Schoonbroer Jan neemt het general management en de financiën voor zijn rekening. De broer van Jan begeleidt Helena vandaag bij de productie, en de verkoop op lokale markten. We proberen Helena echt bij alles te betrekken. Ook voor de statusmeetings waar we de financiële aspecten bespreken. Dat ze het niet altijd begrijpt en dit meer tijd in beslag neemt, nemen we er graag bij.

 

Waar in veel van de hondenkoekjes vandaag nog steeds slachtafval verwerkt wordt, biedt Buddy een gezond, plantaardig alternatief.   Bovenop hun complete voedingen moet een hond niet nog eens per se koekjes met vlees eten. Een plantaardig koekje kan best ‘We zijn nieuwe in deze wereld en meteen zoveel hooi op onze vork nemen, zagen we niet zitten!’ Honden en allergieën lijken niet alledaags maar toch speelt het wel. Vandaag zijn er 3 smaken maar in het najaar gaan we ook een graanvrij product aan het assortiment toevoegen omdat hier veel vraag naar is. En er is een trend waarbij baasjes de dieetgewoonten van hun viervoeters spiegelen aan hun eigen dieetgewoonte.

 

‘Het merk Buddy, daar geloven we absoluut in!’ verklaart Barbara trots. We verkopen vandaag voornamelijk B2C via onze webshop en dat is meteen ook ons grootste saleskanaal. Helena glundert als ze via social media-filmpjes krijgt van hondjes die genieten van een Buddy koekje. Daarnaast trekken we naar lokale markten want voor Helena is het heel belangrijk om dat sociaal contact te hebben in afwisseling met de productie. Een van onze grootste prioriteiten nu is om samen met onze zorgpartner te kijken op welke manier we nog andere mensen zoals Helena in ons project kunnen betrekken. We willen immers de juiste kadering en zorg kunnen bieden. Buddy vertrekt vanuit het geloof dat de combinatie tussen purpose en profit mogelijk is en gaat de uitdaging aan om te tonen dat mensen met een beperking perfect een bedrijf mee kunnen runnen. We willen tegelijkertijd mensen als Helena ook een fijne dagbesteding kunnen geven.

 

Eén week gelanceerd! Benieuwd naar Helena? Buddy werd opgepikt door de pers en kreeg een gezicht via ATV. In september verschijnt Buddy in het WOEF magazine. Verder wensen we Helena en Buddy nog veel geluk met hun ondernemersdroom!

Deel dit bericht