een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Buddy wint Bizidee Awards

13 december 2019

De startup Buddy werd de winnaar van de categorie Small voor lokaal innovatief ondernemerschap van de Bizidee Awards 2019. Buddy biedt gezonde en veganistische hondenkoekjes aan. Deze koekjes zijn gemaakt door Helena, die een verstandelijke beperking heeft. Zij richtte samen met haar zus Barbara en schoonbroer Jan het bedrijf op.

 

In het buitengewoon secundair onderwijs werd Helena klaargestoomd om te werken in een beschutte werkplaats, maar dat was niets voor haar. Helena houdt zich het liefst bezig met haar hond waarmee ze een bijzondere band heeft. Daarnaast is ze ook gek op het bakken van taarten, cakes en koekjes. Zo ontstond het idee om haar beide interesses te combineren en een bedrijfje te starten van handgemaakte hondenkoekjes. Barbara is verantwoordelijk voor de marketing en Jan voor de financiën.

 

Alternatief voor de commerciële hondenkoekjes

Al de hondenkoekjes worden door Helena zelf bereid. De koekjes van Buddy zijn een gezond, veganistisch alternatief voor de commerciële koekjes uit de supermarkt. Puur natuur, zonder bewaarmiddelen of dierlijke producten. De koekjes worden verkocht via hun webshop en op lokale marktjes in de regio Antwerpen. Op termijn willen medeoprichters Barbara en Jan hun bedrijf voldoende winstgevend maken om een inkomen uit te keren aan Helena.

 

“Als we even mogen dromen, zouden we in de toekomst graag meerdere mensen met een verstandelijke beperking tewerkstellen”, vertelt Barbara. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het geen evidentie om een job te vinden. Ofwel gaan ze aan de slag in een maatwerkbedrijf, ofwel doen ze vrijwilligerswerk of vinden ze toch een job in het reguliere arbeidscircuit dankzij een geëngageerde werkgever. Ook Helena is al zeven jaar op zoek naar een job, zonder succes.

 

Inclusief ondernemen

De oprichters van Buddy schreven een sterk uitgewerkt ondernemingsplan. Dat dit bovendien een bedrijf is met een maatschappelijke visie dat streeft naar inclusief ondernemen, maakt Buddy een ideale winnaar de categorie Small van de Bizidee Awards. Deze categorie is namelijk speciaal voor projecten met eerder lokale ambities en maatschappelijke verantwoorde projecten.