een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Christa Jouck: “Leven is feest, de slingers hang je zelf!”

12 februari 2018

Christa Jouck. Ondernemers kennen haar als een wervelwind die de koe bij de horens vat om ambitieuze doelstellingen waar te maken. Een gedreven en gepassioneerde perfectionist, die dingen in beweging zet en mensen motiveert om mee aan de kar te trekken. Daarnaast is er ook een andere Christa Jouck. De levensgenieter, die gul is in vriendschappen en engagementen. Die ondanks alle zakelijke beslommeringen haar kinderen op de eerste plaats zet. Wat zeker is: de CEO van Officenter heeft een erg volle persoonlijkheid, die zoals ze in dit interview vertelt, al van jongs af aan werd gevormd. “Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen”, zegt ze.

Christa Jouck kreeg het succes zeker niet in de schoot geworpen. “We waren thuis met 5 dochters en ons moeder stond er helemaal alleen voor”, vertelt ze. “We hadden niets tekort, maar moesten toch zelf onze plan leren trekken. Toen ik 14 jaar was ben ik gestopt met school en gaan werken. Uit koppigheid, omdat ik niet naar de Ursulinen wou gaan. Op leercontract dan maar, bij een schoenwinkel in Hasselt. Ik vond het super, want ik werd daar als een volwassene behandeld en kreeg veel verantwoordelijkheid. Een ervaring die me veel inzicht over het leven heeft gebracht. Een jaar later ben ik toch terug naar school gegaan, naar het Lyceum, maar in de vrije uren wel in de winkel blijven werken. ‘Juffrouw Christa’ was er graag gezien. (lacht).

“Eigenlijk zijn het altijd opportuniteiten geweest die voorbij kwamen.”

 

Liever mannen

Haar ondernemende parcours bestond ook nadien uit tientallen bochten. “Via mijn toenmalige echtgenoot rolde ik in de wereld van de afslankstudio’s”, vertelt ze. “Het hostessenbureau en het bedrijvencentrum werden verkocht. Ik kon toen al goed loslaten en mijn energie op iets anders richten. De studio’s waren in het begin echter niet echt mijn ding. Ik kwam opeens in een omgeving met veel vrouwen terecht, terwijl ik gewoon was met mannen samen te werken. Toch zette ik door. Met Infraligne startte ik al snel mijn eigen concept op. Ik liet gloednieuwe infraroodcabines maken omdat ik vond dat de andere voorbijgestreefd waren. De zaak werd geprofessionaliseerd en op korte tijd telde Infraligne 24 vestigingen in heel België, waarvan 3 in eigen beheer.” Alsof dat nog niet genoeg was, startte Christa Jouck met haar toenmalige echtgenoot -in feite per toeval- de gekende horecazaak Hostellerie De Kluis in Bolderberg. Keihard werken 7 op 7. Zaterdagavond een groot feest, zondagmorgen volle bak voor de brunch, zondagnamiddag een terras dat vol zat met 250 mensen… Maandagochtend dan richting Oudenaarde voor Infraligne…. Zo ging dat maar door. En wie mij kent weet dat ik de lat graag hoog leg. Best vermoeiend, ik werd soms moe van mezelf… Intussen waren mijn 2 zonen geboren, waardoor er helemaal geen tijd meer overbleef. Ik kreeg dan een mooi bod op Infraligne en kon ik dat hoofdstuk afsluiten. Later ging ook De Kluis in andere handen over.” Even op adem komen? Nee hoor…

“Geen gouden formule voor succesvol ondernemen.”

Niet ambitieus

Want Christa Jouck kon niet stilzitten. Ze stelde zich kandidaat voor de verkiezingen, maar kon in de politiek haar ei niet kwijt. Intussen had ze samen met enkele vrienden geïnvesteerd in Officenter Hasselt. “Terug naar de oude liefde van de bedrijvencentra”, vertelt ze. “Ik zag veel potentieel in de formule van flexibele kantoorruimtes, maar dan wel op een andere manier dan de bedrijvencentra van toen. Modern, fris, kwalitatief, klantgericht… Onze aanpak bleek te werken. Intussen gaan we onze achtste vestiging openen (in Eindhoven) en willen we tegen 2020 groeien naar 20 Officenters. Ambitieus? Nee, dat ben ik niet. Ik heb wel uitdagingen nodig en doe altijd voor 200% mijn best. Die combinatie verklaart misschien waarom het zakelijk altijd de goede kant opgaat. Ik ben ervan overtuigd dat er geen gouden formule bestaat om succesvol te zijn. Het is een combinatie van 100 kleine dingen, die allemaal in orde moeten zijn. Sprookjes bestaan niet, het is kwestie van hard werken en gezond boerenverstand.”

 

Nooit vergaderen

Christa Jouck deelt haar leven dus in volgens duidelijke prioriteiten. “Druk, druk, druk… daar geloof ik niet in”, zegt ze. “Tijd is een kwestie van prioriteit. Ik maak altijd tijd voor leuke mensen en leuke dingen. Zo vroeg me zopas iemand of ik zin had in een shortski naar Winterberg. OK, dan moet je met enkele telefoontjes de agenda wat herschikken, en een paar uur later gewoon in de auto springen. Het leven is veel te kort om jezelf leuke dingen te ontzeggen. Ik vind het leven één groot feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen… Op die manier run ik ook mijn zaken. Vergaderen vind ik tijdverlies. Ik ga niet urenlang aan tafel zitten, maar maak graag direct en rechtstreeks goede afspraken. Een portie gezond boerenverstand en snel schakelen, dat is mijn managementstijl. Tsjak, tsjak. En maar door… Dat is de aard van het beestje.” Nog een kenmerk van haar stijl: leading by example. “Klopt. Ik wil alle jobs die mijn personeelsleden (44 intussen) doen, ook zelf kunnen. Zo kan ik inspringen waar nodig en kan ik hun prestaties beter beoordelen. Ik ben dan ook geen typische CEO, maar eerder een meid van alle werk, en dat bedoel ik zeker niet negatief want ik doe ook alles even graag. Wat ik het liefst doe? Snel en kordaat de problemen aanpakken, van welke aard dan ook.” Tot slot nog een gouden tip? “Mijn motto is altijd geweest: ‘Gaat niet, bestaat niet.’ Bij Officenter is de klant koning en je kan er nooit neen tegen zeggen. Zo creëer je een klantentevredenheidsniveau dat absoluut nodig is voor de continuïteit van ieder bedrijf. Die visie heeft me nog nooit in de steek gelaten. Ja, ik ben een contente mens.”

Bizidee zetelt al heel wat jaren in de Officenter vestiging te Hasselt. Daarnaast schenkt Christa al 3 jaar gratis jaarcontracten aan de winnaars van onze wedstrijden: Pop Poll en Ondernemingsplanwedstrijd. Deze flex kantoren zijn op te nemen over de verschillende vestigingen heen. Officenter is naast Hasselt gevestigd in Leuven, Vilvoorde, Aartselaar, Turnhout, Geel en Maastricht.

Christa Jouck

Deel dit bericht

Meer info

Issuu Bizidee – publicatie magazine – Made in Limburg

Video ‘Gaat niet, bestaat niet.’ – Made in Limburg

Naar website