een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Circular Matters verwerkt plantaardig restafval

13 december 2019

Circular Matters sleept de award van Bizidee Large in de wacht. Circular Matters brengt biogebaseerde materialen op de markt, die goed doen voor mens en milieu. Ze vormen plantaardige reststromen om tot plaatmateriaal en 3D-objecten en verkopen deze daarna aan maakbedrijven.

 

Het jonge bedrijf ontwikkelde Q’bo, een stevig biogebaseerd materiaal dat volledig gemaakt is uit plantaardige grondstoffen. Die grondstoffen zijn ontstaan als nevenstroom tijdens landbouw, voedingsverwerking en groenonderhoud. De grondstoffen worden verwerkt tot een biopolymeer, dat ze daarna verwerken tot biocomposiet. Dat kan dan weer gebruikt worden als alternatief voor houtachtige panelen zoals multiplex of als vervanger van bepaalde kunststoffen.

 

Q’bo materiaal

Circular Matters richt zich in hun opstartfase op drie markten: meubelmateriaal, binnenschrijnwerk en uitvaartkisten. De eerste stappen binnen de markt van het kantoormeubilair zijn reeds gezet en lijken alvast veelbelovend. “We koppelen wel steeds onze naam aan een product dat gemaakt wordt uit het Q’bo-materiaal. Door slim te selecteren welke bedrijven het Q’bo-Materiaal mogen gebruiken, kunnen we op korte termijn met een bescheiden budget aan bekendheid winnen”, vertelt Pieter Dondeyne, CEO en co-oprichter van Circular Matters. Pieter combineert de technische kennis van een ingenieur met de creatieve, onderzoekende geest van een ontwerper. Zijn liefde voor duurzaamheid was uiteindelijk de reden om Circular Matters op te richten. Samen met zijn kernteam wil hij over vijf jaar een omzet van meer dan 10 miljoen binnen de Europese markt realiseren.

 

Circular Matters was één van de acht laureaten voor de Bizidee Awards 2019. Deze laureaten werden gekozen uit 114 deelnemers. Dit jaarlijks feest voor innovatief ondernemerschap beloont telkens drie vormen van ondernemerschap: kleinschalig, grensverleggend en co-creatief. De organisatie merkt dat technologie, ecologie en welzijn steeds een centrale rol spelen bij de deelnemers. Dat bewezen ook de laureaten van dit jaar. Bizidee is tevreden met de keuze voor Circular Matters door hun goed uitgewerkt ondernemingsplan en hun innovatieve manier van werken. “Jonge startups als Circular Matters zitten in het DNA van onze Ondernemingsplanwedstrijd. Ze verrijken de Bizidee Awards voor innovatief ondernemerschap en bouwen aan een duurzaam en ondernemend Vlaanderen”, besluit Philip Peeters, directeur van Bizidee.