een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Duiken met tropische vissen op be-MINE

14 december 2016

Dankzij drie miljoen euro steun van de Vlaamse Regering ligt Europa’s grootste indoorduikcentrum binnenkort in Beringen. De indikkers van de voormalige mijnsite worden gevuld met negen miljoen liter water, honderden zoetwatervissen en heel wat intrigerende objecten voor duikers.

Op de mijnsite staan twee ‘indikkers’, gigantische bassins waar vroeger het water werd opgeslagen om er nadien steenkool mee te wassen. De stad Beringen droomt er al jaren van om die om te bouwen tot duiktorens. Omdat daar echter een prijskaartje van negen miljoen euro aanhing, was het verre van zeker of het indoorduikcentrum TODI er ooit zou komen. Nu de Vlaamse Regering met drie miljoen euro een flinke duit in het zakje doet, mogen duikliefhebbers op hun beide oren slapen.

Begin 2016 zal op de mijnsite Europa’s grootste indoorduikcentrum openen. “Het indoorduikcentrum TODI wordt een van de paradepaardjes van het recreatieve deel op be-MINE”, zegt Koen Nulens, algemeen directeur van be-MINE. “Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin. Dat heeft een doormeter van 43 meter en een diepte van 12,5 meter. De fauna zal er centraal staan met in totaal meer dan 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen op termijn 30 verschillende soorten vissen te bewonderen zijn. De tanks worden bovendien ingedeeld in verschillende zones, die worden aangekleed in diverse thema’s. Zo komt er onder meer een thema ‘mijn’, met mijngangen en -wagons. De bijhorende horeca zal er bovendien voor zorgen dat er ook wandelaars en fietsers langskomen. Zij kunnen via een buitentrap een kijkje nemen in het duikbassin.” De omstandigheden in België zijn niet altijd optimaal. Het aantal duiklocaties neemt af, en de duikomstandigheden zijn minder goed. Er is slechte zichtbaarheid, de diversiteit in fauna is beperkt, en het water is doorgaans koud. Toch wil TODI duiken en snorkelen mogelijk maken in optimale en veilige omstandigheden. De totale investering voor het duikcentrum is goed voor 20 nieuwe jobs. “Dit is echt fantastisch nieuws”, zegt burgemeester Maurice Webers (sp.a). “We hebben al heel wat mooie investeringen op de mijnterreinen, maar waar pakweg het shoppingcentrum een regionale uitstraling heeft, ben ik er zeker van dat zo’n duikcentrum veel volk van ver buiten Beringen naar onze stad zal lokken. Duikliefhebbers hoeven voortaan niet meer altijd naar Egypte of de Caraïben. Beringen wordt even mooi (lacht).”

klik hier

Deel dit bericht

Meer info

Lees het artikel hier.

Naar website