een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

FoodLove: Stefanie Baert en haar liefde voor food

17 september 2018

Ik ontmoet foodgoeroe Stefanie bij Alix. Een unieke locatie met (h)eerlijk eten. Te genieten vanuit Alix’ ouderlijke huiskamer of in de zomer in een wild gebloemde tuin en serre in hartje Gent. Meteen één van Stefanies favoriete Gentse food hotspots. Maar daar straks meer over…

Inspiratie

Haar foodinspiratie haalt ze niet enkel uit haar torenhoge stapel kookboeken, opleidingen en restaurantbezoekjes. Ongetwijfeld ook uit haar reizen met Zuidoost-Azië als haar favoriete reisbestemming. Ze trok er destijds naartoe om de foodcultuur te leren begrijpen, te vereenzelvigen. Een ‘FoodLove’ inspiration tour kan je het wel noemen. Naast een kennismaking met de Balinese keuken, ontmoette ze als kers op de taart ook haar vriend. Hij werkte reeds enige tijd in Azië als duikinstructeur, maar vertoeft nu samen met Stefanie in Gent. ‘Sinds ik mijn vriend heb leren kennen, loopt alles nog beter! Een sterke relatie maakt je ook sterker als ondernemer’, lacht Stefanie overtuigd.

 

De eerste stap

Bij de eerste ondernemersstappen was haar liefde voor eten het enige doel voor ogen. ‘Ik wou gewoon iets met mijn passie doen.’ Via Starterslabo ging ze aan de slag met haar ideeën. Al snel kwam dus ook het eerste contact met Bizidee. De Ondernemingsplanwedstrijd waar je je idee op papier moet krijgen. ‘Het schrijven van mijn ondernemingsplan was wel heel confronterend. Het verplicht je om na te denken over de financiële kant van je zaak. Een echte eyeopener! Ik verschoot van het aantal workshops dat ik moest geven om rendabel te zijn!’ Kookworkshops waren oorspronkelijk de basis van het FoodLove verdienmodel, met een focus op teambuildingactiviteiten. Voor een teambuilding een activiteit vinden waar je iedereen mee pleziert. Moeilijk. Maar iedereen houdt van eten, wat de populariteit van kookworkshops met de collega’s verklaart. En zelfs al ben je geen kok, wijn uitschenken kan iedereen! Eten staat bovendien voor verbinding, mensen worden vrolijk en blij wanneer er lekker eten is. Er worden banden gesmeed, wat teamwork enkel ten goede komt!

 

Coaching

FoodLove kookworkshops waren het vertrekpunt. Ondertussen staat Stefanie al veel verder in haar aanbod: food fotografie, receptontwikkeling, healthy hotspot tours, … Het resultaat van een intensieve coaching met Charlotte De Mey. Haar expertise ligt in de self-marketing van solo-ondernemers. Als mens heb je heel wat talenten. Je leven en job worden rijker als je probeert al die talenten te achterhalen en dan ook te benutten. ‘Bij Charlotte kwam ik erachter dat diversiteit mij typeert. Ik heb steeds nieuwe prikkels nodig om voluit te kunnen leven. Ook mijn creatieve kant moest ik meer invulling geven.’ Op aanraden van haar coach werkte ze zo meer activiteiten uit onder de FoodLove koepel. ‘Afwisseling geeft mij erg veel energie’, knikt ze overtuigd.

 

Zien doet leren

Welke activiteiten dat waren, dat groeide organisch, meestal als reactie op vragen van mensen waar ze mee in contact kwam. Vragen als “Wil je voor ons recepten uitwerken? Maak je ook bijpassende foto’s? Kan jij ons leren foto’s maken?” Voor haar blog en website is het natuurlijk belangrijk om mooie, kleurrijke foto’s te gebruiken. Dat spreekt aan, en dat beseffen duidelijk ook anderen. Zo kwamen food fotografie en receptontwikkeling mee in het aanbod van FoodLove. ‘Welk publiek hier zo op afkomt? Wel dat gaat breed. Copywriters en content creators maar ook diëtisten, startende horecaondernemers, koks, cateraars voor events én uiteraard ook de standaard foodlovers en jongeren die niets liever dan food pics posten op social media. Net dat het publiek zo divers is, geeft vele invalshoeken en mogelijkheden om telkens weer bij te leren. Want de benadering van ieder doelpubliek is anders. Nog niet te vergeten dat binnen zo’n groep, iedere persoon een andere aanpak vraagt. Eerder sturend voor de ‘yes, ik laat mijn inspiratie de vrije loop’-types of intensief begeleidend van A tot Z voor de ietwat onzekerdere ‘ik wil weten hoe jij het doet’-persoon.

 

Feedback graag

Stefanie is een perfectionist. Na iedere food fotografie sessie worden er feedbackformulieren ingevuld. Haar kookworkshops worden almaar kwalitatiever door gesprekken met voorgaande deelnemers. Een persoon die graag bijleert, verbetert en het aanbod zo goed mogelijk afstemt op de vraag en de wensen van de klant. ‘Kritiek komt altijd wel persoonlijk aan, vooral de eerste 5 minuten wanneer ik nog niet alles heb kunnen plaatsen. Zelfkennis is een grote deugd! Hier werk ik nog aan (lacht).’ Bij zo’n workshop ben je uiteindelijk nog steeds bezig met mensen. Mensen met specifieke verwachtingen, zeker als het op eten aankomt. Ze betalen ervoor om iets bij te leren en een leuke tijd te hebben. ‘Algemeen is de tevredenheid meer dan positief!’ een gelukkige Stefanie.

 

Unieke Gentse foodspots

‘Nog zo’n vraag: “Ken je leuke, nieuwe plekken in Gent om gezond te eten?” Ja natuurlijk!’ Daaruit werden de healthy hotspot wandelingen geboren. Gentse foodtours die je eveneens als teambuilding activiteit kan organiseren. Op één namiddag leer je in groep de meest inspirerende plekjes kennen. In het bijzonder tof omdat die jonge hippe places-to-be zo meer onder de aandacht komen. De uitgelezen kans om hun verhaal te vertellen aan een nieuw publiek. En dat spreekt aan, want er zijn zoveel van die verborgen parels, zeker in een bruisende grootstad als Gent. Dagjestoeristen geven sneller de voorkeur aan klassiekere eetplekken. Via de healthy foodtours van FoodLove, leer je ook die aparte, nieuwere hotspots kennen.

 

Toekomstplannen

Het stopt niet met het huidige aanbod. Nieuwe projecten en activiteiten komen er ongetwijfeld. Op haar verlanglijstje een FoodLove kookboek én inspirerende healthy retreats. In 2019 staat een eerste retreat in Bali op de planning: het Life Switch Retreat georganiseerd door Caro Buteneers, een Vlaamse die in Bali woont. Met een team van verschillende coaches en FoodLove voor het menu, de kookworkshops en healthy hotspot tours ter plekke. De ideale combinatie van healthy food, workshops, pilates, yoga, meditatie, culturele uitstappen en voor de avontuurlijke waterratten: surflessen! Alles wat je tegenwoordig nodig hebt om krachtig door het leven te gaan, en als stapje terug uit het dagdagelijkse drukke leven.

 

Klein maar fijn

Het grote voordeel van een eenmanszaak volgens Stefanie? Flexibiliteit! Je kan nieuwe ideeën snel toevoegen aan bestaande activiteiten, continu schakelen tussen verschillende projecten. Activiteiten die op termijn steeds minder energie geven, elimineren, zonder hiervoor de hele bedrijfsstructuur of personeel te moet aanpakken. ‘Deze flexibiliteit is voor mij ook dé reden om een eenmanszaak te blijven.’ Als ondernemer krijg je namelijk vaak te horen: hoe ga je schalen? Maar niet elke ondernemer wil een grootschalig bedrijf. Sommige ondernemers willen met hun passie bezig zijn, en elke dag doen waar ze gelukkig van worden. Niet iedereen is bovendien een geboren people manager!

 

SMALL & LARGE

‘Dat was het grote voordeel van de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd. Je kan deelnemen in verschillende categorieën: SMALL en LARGE. Gezien mijn activiteiten zich eerder lokaal beperken, kon in mijn plan indienen in de SMALL-categorie. Was dat onderscheid er niet geweest, dan had ik waarschijnlijk nooit deelgenomen.’ Ze leerde er trouwens ook Ilse Scheirlinck van Bureau/Cuisine kennen, waar Stefanie vandaag regelmatig zelf kookworkshops gaat geven. Destijds allebei genomineerd én ze kregen de kans hun plan te pitchen voor een jury. Van samenwerking was er toen nog geen sprake. Maar het heeft zeker een band gesmeed. En het is ook gewoon tof om eens te ventileren met concullega’s. ‘Alhoewel ik veel bewondering heb voor Ilse haar commitment aangezien ze maandelijks huur/hypotheek en personeel moet betalen, ben ik blij met FoodLove nog steeds dat stukje vrijheid te behouden. Als ik ooit de drang heb om samen met mijn vriend langere tijd naar het buitenland te trekken, dan wil ik dat gewoon kunnen doen. Met FoodLove zal ik dus steeds omstandigheden creëren waarin mijn passie het wint van verplichtingen. En dat is voor mij heel bijzonder als ondernemer. Alles wat met food te maken heeft, maakt mij echt gelukkig.’

 

Een laatste ondernemerstip

‘Veel mensen in mijn omgeving stellen mij vragen over ondernemen. Ze twijfelen, weten niet goed waar te beginnen, hebben nog geen uitgebreid netwerk. Laat dat dan meteen ook mijn tip zijn als je met een leuk ondernemersidee speelt. Durf advies vragen aan mensen die je bewondert. Je hebt soms het idee dat je mensen hiermee lastigvalt, maar niets is minder waar. Het is voor een ondernemer een stukje bevestiging dat je het goed doet, en dat je anderen inspireert. Daarnaast moet je als ondernemer nooit te fier zijn om bij te leren. Leer je valkuilen kennen. Mijn perfectionisme stond me bij de start vaak in de weg waardoor acties al eens uitbleven. We zijn geen perfecte wezens. Nu onderneem ik dus volgens het motto: ‘Sometimes you win, sometimes you learn.’ En FoodLove is vandaag geëvolueerd tot een bedrijf waar ik 200% achter sta.’