een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Hendrik Winkelmans keynote op prijsuitreiking 19/12

08 november 2017

Hendrik Winkelmans, oprichter van Fiets! over zijn startersperiode.

We ontmoetten Hendrik Winkelsmans in het Ondernemerhuis van Mechelen. De man die samen met zijn vrouw Catherine Van Dijk in 2010 de retailketen Fiets! oprichtte, is er vandaag gehuisvest met RYMND, één van zijn twee nieuwe startups. De dynamische ondernemer deelt voor Bizidee graag zijn eerste ervaringen als starter.

 

Hoe is je idee onstaan om een keten in fietsen te starten?

Het idee is ontstaan uit mijn ondernemersmicrobe. Bij Uplace had ik een goed betaalde job in de wereld van retailvastgoed. Toch broeide er iets in mij waardoor ik me op lange termijn niet bij het bedrijf zag oud worden. Ik wilde mijn eigen onderneming opstarten en ging op zoek naar zakelijke kansen. In mijn moleskine noteerde ik ideeën die ik wilde verwezenlijken. Eén van die ideeën was het consolideren van de fietsenmarkt. Fietshandelaren waren een zeer versnipperde en gefragmenteerde markt. Fietsenwinkels waren eigendom van “éénpitters”, zelfstandigen de op zichzelf wilde ondernemen. Bovendien was de fiets ook een groen en ecologisch product. Een mooie extra motivatie om ermee te starten.

 

Wie of wat heeft jouw overtuigd om de stap te zetten? 

Ondernemen kom uit jezelf, niet via anderen. Het is wel belangrijk dat je steun krijgt uit je omgeving. Je persoonlijke omgeving van familie, kenissen en vrienden is hierbij zeer belangrijk. Maar ook steun uit de professionele omgeving van zakelijke relaties en potentiële partners, bepaalt mee het succes van je onderneming. Mijn grootste mijlpaal was ongetwijfeld het versturen van vijftig brieven naar fietshandels die ik wilde overnemen. Hoewel er geen reactie kwam op de brieven, was het een mentaal en fysiek een belangrijke stap. De weken daarna ging ik op bezoek bij de fietshandelaars. Van deur tot deur ging ik mijn idee verkopen. Tot iemand erin geloofde en zijn zaak wilde verkopen. Zo zijn we gestart in Gent met de eerste vestiging van Fiets!.

 

Hoe belangrijk is een ondernemingsplan bij de opstart geweest?

Een plan schrijven is een troef. Het helpt je om de markt beter te leren kennen. Uit mijn marktonderzoek werd duidelijk welke kansen er waren in de fietsenmarkt. Vooral de kleinschaligheid van de ondernemers, bleek een extra troef om te kunnen groeien. Toen we onze tweede winkel in Antwerpen overnamen waren we meteen de grootste fietshandel in België. Een ander belanrijk voordeel van een goed pan, is det het je een leidraad geeft voor de doelstellingen die je wil bereiken. Een goed plan geeft richting aan en helpt je om de juiste financiering aan te trekken. Wie een plan schrijft moet wel oppassen dat hij niet gaat over-analyseren. Je moet gefundeerde beslissingen kunnen nemen, maar op een dag moet je gewoon springen.

 

Hoe ga je om met risico’s?

Elke nieuwe onderneming is een risico. Een plan helpt om de risico’s duidelijk te maken, maar kan ze niet elimineren. Probeer daarom niet drie maanden achter een bureau je perfecte plan te schrijven zonder commercieel iets te ondernemen. Leer uit je ervaringen en verwerk ze in je plan. Ondernemen is meer dan geld verdienen. Het is een passie en ervaring nastreven. Geld verliezen behoort tot de mogelijkheden maar je krijgt er veel meer voor terug. Wie een goed diploma heeft en nuttige werkervaing, vindt altijd wel terug een job op de arbeidsmarkt.

 

Welke ervaringen hebben jouw geholpen om te slagen als ondernemer?

Voor ik met Fiets! startte, had ik al nuttige werkervaring opgedaan.  Als strategisch consultant begeleidde ik ondernemingen en deed ik de nodige bedrijfskennis op. Tijdens mijn periode bij Uplace werkte ik nauw samen met Bart Verhaeghe. Zijn passie en ondernemingszin droeg hij over op het personeel. Hij was een grote motivator voor me om zelf een eigen zaak te starten.

 

Heb je ook moeilijkheden overwonnen?

Ondernemers die in de media komen,  krijgen van hun omgeving soms de status van superheld. Terwijl iedereen leest hoe een fantastisch ondernemer je bent, lig je ’s nachts wakker omdat je probelemen hebt me je cashflow. Ondernemers worden afgerekend op hun succesen. Dit zorgt ervoor dat ze weinig over moelijkheden wordt gepraat. We zouden in onze maatschappij ook aandacht moeten geven aan de moeilijkeden en de lessen die we eruit trekken.

 

Welke les heb je geleerd uit je eigen periode als starter, die je aan toekomstige ondernemers wil meegeven?

Probeer een complementair team te vormen met je oprichters en vennoten. In de bedrijven waar ik vandaag in investeer kijk ik vooral naar de mensen achter het plan. Goed ideeën en investeringsgeld voldoende aanwezig voor wie wil ondernemen. Wat mij overtuigt zijn de mensen die het idee gaan uitvoeren. In de beginperiode van Fiets! hebben we heel wat werknemers aangeworven. Vaak ging ik op zoek naar mensen die karakterieel op mij leken in plaats van naar complementaire mensen te zoeken. Ga dus niet op zoek naar mensen die je zelf leuk vindt, maar naar mensen die goed zijn voor je onderneming.

 

In welke ondernemingsprojecten ben je vandaag actief? 

In Fiets! ben ik nog actief als aandeelhouder en bestuurder, niet meer als manager. Mijn passie om te kunnen ondernemen vertaalt zich vandaag in twee nieuwe projecten. Samen met mijn twee broers en een vriend des huizes richtten we RYMND op. Het is een modelabel dat atleten en cafésporters met een passie voor sport samenbrengt. De andere onderneming ‘Lunch at school’ biedt gezonde en duurzame lunches aan voor scholieren vanaf de 2de kleuterklas en in het lager onderwijs.

 

Het team van Bizidee wenst je alle succes!

Wie Hendrik Winkelmans wil ontmoeten kan op 19/12 naar de prijsuitreiking van Bizidee komen. Als gastspreker zal hij vertellen over zijn periode als prestarter. Meer info over de prijsuitreiking, klik hier.

 

klik hier

Deel dit bericht