een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

Insectenkweker Millibeter arriveert in Turnhout

22 januari 2018

Insectenkwekerij Millibeter is zopas verhuisd van Aartselaar naar Turnhout. Daar wil het bedrijf van Johan Jacobs straks 40 ton afval per dag omzetten in 4 ton grondstoffen – lees: insecten en larven – voor onder meer vis- en varkensvoer en andere toepassingen. Voor de verdere uitbouw van de Kempen Insect Valley is er steun vanuit het Europese Efro-fonds.

Johan Jacobs was 10 jaar internationaal actief in de Belgische diplomatie. In die periode werd hij zich bewust van de globale uitdagingen: de groei van de wereldbevolking en de verhoogde vraag naar grondstoffen en voeding, gekoppeld aan een toenemende afvalberg. Dat bracht hem bij de start van Millibeter.

Hij richtte zich tot de kweek van de zwarte wapenvlieg en onderzocht het potentieel, enerzijds om organisch afval te verwerken en anderzijds als bron van grondstoffen zoals eiwitten, lipiden en chitine. Nu is hij klaar voor de commerciële exploitatie.

Zijn volledige verhaal gaat over het toenemende belang van businessmodellen die minder vervuilend zijn, groei door respect voor de omgeving, enz. Samen met Voka Kempen-Mechelen is Johan Jacobs trouwens initiatiefnemer van de Kempen Insect Valley, dat tot doel heeft projecten en samenwerkingsverbanden rond waardecreatie met insecten op te zetten.

Het verhaal van Johan leeft inmiddels al vele jaren. In 2012 nam hij deel aan de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd waar hij laureaat werd. Hij pitchte voor de jury maar op dat moment was zijn idee nog niet concreet genoeg om er prijzen mee te winnen. 1 jaar later haalde hij met zijn aangepast ondernemingsplan een verdiende 3de plaats. Dit met de hulp van een KPMG coach. Het belang van een coach en begeleiding is om haalbare doelen te stellen. (–> events voor (pre)starters met gratis begeleiding) Met het kapitaal dat hij destijds won, kon hij zijn onderzoek verder uitvoeren. Dit gaf hem ruimte en mogelijkheden, die zoals je vandaag ziet, zeker en vast geloond hebben. Op vlak van duurzaamheid staat Millibeter op wereldniveau een bijzondere impact te creëren.

Millibiter

Deel dit bericht