een goed idee? Doe er meer mee!

Bizidee nieuws

Al het nieuws, heet van de naald,
lees je op deze pagina in één oogopslag.

JuuNoo draagt bij aan circulaire bouweconomie

24 oktober 2018

Chris Van de Voorde is ingenieur. Hij deed 7 jaar inspiratie op als hoofd R&D bij beMatrix. Een bedrijf met een uniek wandensysteem voor standenbouwers op evenementen en beurzen. Net als JuuNoo dragen zij door hergebruik van materialen en reductie van bouwafval bij aan een circulaire economie.

 

Als je weet dat er jaarlijks 1,8 miljard aan wanden wordt weggegooid? Daarom bestaat JuuNoo! ‘Bij mijn sollicitatie gaf ik onmiddellijk aan: 10 jaar maximum en ik begin zelf te ondernemen, of we beginnen samen een nieuw bedrijf!’ Hij presenteerde een groeiplan, waar JuuNoo – herbruikbare interieurwanden – deel uitmaakte van zijn groeipiste. Helaas geen akkoord door gebrek aan tijd, mankracht en immense internationale groei in zo’n niche wereld. Een opportuniteit en inwendig verlangen dat Chris niet kon negeren. Zijn eerste ondernemerskrijtlijnen werden op dat moment getekend.

 

Wereldverbeteraar en productontwikkelaar

Van nature een tikkeltje ongeduldig, maar het geeft hem daadkracht. Als je ervan droomt om de wereld te veranderen moet je beginnen. Hij nam onmiddellijk ontslag. Het gaf hem de kans om te focussen. De naam JuuNoo komt van mijn kinderen Juul en Noor, mijn dagelijkse bron van inspiratie. Voor hen wil ik een betere toekomst verzekeren. Maar ik ben daarnaast ook een productontwikkelaar. Zeg nu zelf. Een jaar geleden was er niets. Nu hebben mensen JuuNoo wanden. Creeëren van 0. Dat maakt ondernemen voor mij zo leuk. Je maakt het leven van anderen en van jezelf beter. Een van de hordes die je moet nemen: gewoontes doorbreken en het publiek prikkelen met producten die het wil kopen.

 

Flexibele wand

JuuNoo simpel gezegd is een vaste interieurwand, die men op het einde van zijn ‘leven’ niet sloopt, maar demonteert en herplaatst als een volgende wand. Wat maakt de JuuNoo wand uniek? Dat dit de enige herbruikbare wand is die in kleinere omgevingen geplaatst kan worden. Omdat de wand ook in de hoogte aanpasbaar is, biedt het een kostenefficiënte manier om bedrijven in groei te ondersteunen. Bewezen is dat werken in een coworking omgeving tot 40% rendementsverlies per werknemer oplevert. Het geeft een bepaalde flexibiliteit waardoor je als bedrijf kan blijven focussen op de activiteiten die een groei met zich meebrengen. Bovendien zijn deze gepatenteerde wanden op slechts 1 dag geplaatst, zonder enig stof of bouwafval. De impact van een (her)plaatsing op de dagdagelijkse activiteiten en het personeel zijn minimaal.

 

Gezond boerenverstand

Twijfel killt de mooiste ondernemersdromen. Velen haken af omdat ze het risico niet durven nemen. “Daar ben ik het niet mee eens,” overtuigt Chris. Met wat simpel common sense is de sprong naar ondernemerschap zeker geen risico. Het geeft hooguit meerwaarde, werpt een nieuwe dimensie op een idee dat voordien in je gedachten leefde. Bij start test je het idee naar levensvatbaarheid. Is je product valabel? Je idee kunnen pitchen voor een jury of publiek is een eerste stukje validatie. En dit heb je nodig in de zoektocht naar kapitaal. ‘En geef geen geld uit dat je niet hebt. Zo onderneem je slim, met een berekend risico maar kan je toch springen. Bovendien heb ik heel wat inspiratie gehaald uit het boek Running Lean van Ash Maurya dat zegt: Vind een probleem dat je het waard vindt om een oplossing voor te zoeken. En ga dan op zoek naar de oplossing.

 

Bizidee award

Momenteel vertoeft hij met zijn bedrijf JuuNoo in het Kortrijkse Hangar K. Samen met enkele andere Bizidee starters Play it Safe en My Add On. De starterswereld is zeer klein, zeker in West-Vlaanderen!’ lacht Chris. ‘Het is trouwens Marie Van den Broeck die me adviseerde om deel te nemen aan de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd.’ Een overwinning die JuuNoo snel resultaat opleverde. Het is een referentie en extra argument als je op zoek gaat naar partners, in contact treedt met potentiële klanten. Je plan wordt grondig uitgespit door een professionele vakjury. Uit 100 ondernemingsplannen een mooie 2de plek veroveren. ‘Dat geeft echt een vertrouwensboost!’ En bovendien krijg je toegang tot netwerken die financiering bieden.

 

Tip(s) van Chris

De impact van een start-up is enorm voor een jonge ondernemer. Je leert heel veel op zeer korte tijd. Soms wat overweldigend al geeft het heel wat perspectief. In principe is het continue op je gezicht gaan. Om dan weer recht te staan en simpelweg voortdoen. Ik noem het de weerwolf ziekte van de ondernemers. Midden in de nacht lig je wel eens wakker van orders die je moet halen of labotesten die producttechnisch tegenvallen. Maar in de ochtend ga je weer volle vaart vooruit. ‘JuuNoo is voor mij TV-tijd opgeven. In ruil voor het avondwerk kan ik wel mijn kinderen van school halen.’ Het is de weging die je voor jezelf als ondernemer moet maken. Welke kostbare tijd wil ik dagelijks spenderen aan een ondernemersdroom, en wat levert het mij op. En misschien nog belangrijker: ‘Waar word ik gelukkig van?!